Home Nieuws Nieuwe IIS-keuzevakken

Nieuwe IIS-keuzevakken

Gerben Koopman
Gerben Koopman
2021-06-21
Gepubliceerd op: 21-06-2021
Laatste aanpassing: 21-06-2021

Zoek jij nog een leuk keuzevak, of ben je gewoon benieuwd naar het aanbod van het IIS? Lees dan snel verder!

Wil je een andere kijk op wat een duurzame samenleving is, en hoe we daar kunnen komen?
Aangezien de afgelopen 50 jaar ons niet dichter bij de ambities van het Brundtland-rapport hebben gebracht maar juist steeds dieper in de richting van een klimaatcrisis, is het tijd om deze aanpak te heroverwegen en vanuit interdisciplinair perspectief na te denken over systemische veranderingen. Het keuzevak Rethinking Sustainable Societies: New Perspectives kiest voor een nieuwe benadering, waarbij wordt gekeken naar theorieën die een andere kijk hebben op wat een duurzame samenleving is en hoe we dat kunnen bereiken. Inschrijving is mogelijk voor tweede- en derdejaars bachelorstudenten. Meld je aan en volg aansluitend het Urban Lab om je kennis in de praktijk te brengen met het maken van een climate-proof plan voor de gemeente Amsterdam!

Lees meer op hun website.

Maken we een nieuwe Koude Oorlog mee?
Een periode met nieuwe dreiging en het veelvuldig sparren van Rusland met West-Europa en de Verenigde Staten heeft veel analisten tot deze conclusie gebracht. Het geopolitieke optreden van Rusland is echter veel dynamischer en complexer. Op het wereldtoneel zien we dat Rusland zich wendt tot zijn oude bondgenoten en belangrijke spelers, en de contouren uittest van een nieuwe strategische en wederzijds voordelige geopolitieke orde buiten het westen om. Het interdisciplinaire keuzevak Russian Geopolitics brengt deskundige perspectieven samen over hoe Rusland geopolitieke wateren uittest en nieuwe contouren van samenwerking en invloed over de hele wereld verkent. Het vak is 6 ECTS, wordt gegeven in het Engels en staat open voor tweedejaars en derdejaars bachelorstudenten van de UA.

Lees meer op hun website.

Hoe past de Coronacrisis in het grote plaatje?
De afgelopen anderhalf jaar heeft laten zien dat epidemieën duidelijk niet "iets uit het verleden" zijn, en dat uitbraken van infectieziekten nog steeds een wereldwijde bedreiging vormen. Hoe heeft de wereld eerder gereageerd op pandemieën en welke lessen kunnen worden getrokken voor de toekomst? Pandemic probeert deze vragen te beantwoorden door inzichten uit allerlei disciplines samen te brengen en met elkaar te verbinden, van geneeskunde tot wiskunde, evolutionaire biologie, diverse sociale en gedragswetenschappen, en meer. Iedere week krijg je twee video's te zien die speciaal voor dit vak zijn opgenomen door deskundigen: één bespreekt ons begrip van een aspect van de huidige coronavirus-pandemie, en de ander plaatst dat begrip in een breed historisch of futuristisch perspectief.

Lees meer op hun website