Over de vereniging

via (Vereniging Informatiewetenschappen Amsterdam) is de vereniging voor alle studenten aan de Universiteit van Amsterdam met een informatiewetenschappelijke studie. Alle leden van via studeren daarmee aan de Faculteit Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatiewetenschappen (FNWI). Er studeren om en nabij 1700 studenten een van de later genoemde informatiewetenschappelijke bachelor- of masterstudies, waarvan er ca. 1800 lid zijn van via.

via organiseert zowel kennisverrijkende als ontspannende activiteiten ten einde haar leden te ondersteunen bij hun studie, een uitbreiding te bieden op het curriculum, hen in te leiden in het bedrijfsleven, en hen ontspanning te bieden. Zo organiseert via een wekelijkse borrel, twee reizen, twee weekenden en een aantal feesten, als ook lezingen, gastcolleges, bedrijfsbezoeken. Ook verzorgt via studieboeken, een tentamenbank met (oefen)tentamens en hun uitwerkingen, en een vacaturebank met allerlei vacatures.

Studierichtingen onder via

Informatica is de meest technische richting en richt zich voornamelijk op puur soft- en hardwaredesign. Het curriculum omvat het gebruik van een grote verscheidenheid aan talen, veel wiskundige technieken, software engineering technieken, databasestructuren, algoritmiek, logica etc.

Kunstmatige Intelligentie houdt zich voornamelijk bezig met het toepassen van informatica in onder andere lerende systemen, taalverwerking en beeldanalyse. Zij gebruiken hiervoor voornamelijk de talen Java, Python en Prolog. Verder besteedt de bachelor aandacht aan logica, taaltheorie, robotica, cognitieve psychologie en verschillende wiskunde technieken.

Informatiekunde vormt de brug tussen Informatica/KI en de samenleving. Hiervoor combineert de informatiekundige informatiewetenschappen met andere onderzoeksgebieden zoals sociale wetenschappen, economie en psychologie. Het analyseert problemen/vragen vanuit de samenleving en onderzoekt hoe informatiewetenschappen gebruikt kunnen worden om tot een bepaald eindresultaat te komen. Belangrijke thema's zijn interactieontwerp, informatiemodellering, invloed op de samenleving en datavisualisatie.

De volgende, hieraan gelieerde, masterstudies vallen onder via:

  • Master of Science Artificial Intelligence
  • Master of Science Computer Science
  • Master of Science Computational Science
  • Master of Science Software Engineering
  • Master of Science Security and Network Engineering
  • Master of Science Information Studies
  • Master of Science Logic

Promotiemogelijkheden

Mail voor samenwerkingsmogelijkheden naar sponsoring@svia.nl t.a.v. Loes Gennissen, of bel (020) 525 7880.