Home Vereniging Gedragscode

Gedragscode

Dit is de gedragscode van via. Deze is ingestemd door de Algemene Ledenvergadering (ALV) op 16 april 2024.

Deel 1: Gedragscode

Uitgangspunt

Onze vereniging moet voor alle leden een veilige omgeving zijn. Binnen via is er geen plaats voor pesterijen, discriminatie en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook. Leden houden rekening met de ander, luisteren naar elkaar en streven naar een inclusieve omgeving.

Leden houden zich aan de grondwet en de gedragscode van de UvA. Dit komt er in ieder geval op neer dat iedereen respect heeft voor verschillen, bijvoorbeeld met betrekking tot culturele en/of sociaal-economisch achtergrond, levensovertuiging of politieke gezindheid, leeftijd, geslacht, seksuele oriëntatie, functionele beperking, dieet(wensen), of chronische ziekte.

Daarnaast speelt er bij een studievereniging een paar zaken die extra aandacht verdienen. Zo volgen leden verschillende studieprogramma's. Dit kan nooit een reden zijn voor uitsluiting, of enige andere vorm van discriminatie. Ditzelfde geldt voor het wel of niet drinken van alcohol. Het uitgangspunt bij via is dat iedereen gelijkwaardig is en gelijk behandeld wordt. We helpen elkaar waar mogelijk, en laten de ander in zijn waarde, ook al zijn we het niet met die persoon eens.

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag zijn gedragingen die voor de betrokkene belastend zijn, omdat zij de lichamelijke of geestelijke integriteit bedreigen of beschadigen. Het kan daarbij onder meer gaan om fysieke of verbale agressie, (seksuele) intimidatie, discriminatie en uitsluiting of pesten. Er is sprake van ongewenst gedrag zodra één van betrokkenen het redelijkerwijs zo ervaren kan.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid om je te gedragen ligt bij jezelf, ook wanneer je alcohol op hebt. Het is de verantwoordelijkheid van alle leden, en het bestuur in het bijzonder, om leden die zich ongewenst gedragen hierop aan te spreken. Leden die ongewenst gedrag ervaren of zien, kunnen hiervoor naar een vertrouwenspersoon of bestuurder stappen. Actuele informatie over het melden van ongewenst gedrag is te vinden op https://svia.nl/vertrouwenspersonen.

Deel 2: Gevolgen ongewenst gedrag

Het doel van deze gedragscode is om de vereniging een veilige omgeving te maken en te houden. Als iemand zich niet aan de gedragscode houdt, heeft het bestuur de plicht hiernaar te handelen. Het bestuur zal altijd eerst met alle betrokken partijen praten. Dit zijn de mensen die zich niet aan de gedragscode hebben gehouden en degenen die hier last van hebben gehad. Afhankelijk van de situatie kan dit ook met meerdere partijen tegelijkertijd. In sommige gevallen zal dit genoeg zijn, bijvoorbeeld als iemand zich verontschuldigt voor hun gedrag, en de andere partij de excuses aanvaardt. Het bestuur kan ook iemand waarschuwen, bijvoorbeeld om zich beter aan de gedragscode te houden, beter op hun alcoholgebruik te letten, of iets anders.

In sommige gevallen is dit niet genoeg, bijvoorbeeld als iemand al een keer gewaarschuwd is, of gedrag heeft vertoond dat zeer schadelijk is. Het bestuur kan dan bepaalde maatregelen opleggen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Het bestuur heeft namelijk de verantwoordelijkheid om de vereniging veilig te houden voor iedereen.

Er zal altijd gezocht worden naar een passende maatregel. Hierbij wordt ook overwogen dat via voor velen een belangrijk deel is van hun sociale leven. Als er bijvoorbeeld problemen ontstaan wanneer iemand veel alcohol drinkt, zou een alcoholverbod passender zijn dan een algeheel verbod om naar activiteiten te komen.

Het bestuur is door de ALV gemachtigd om de volgende maatregelen opleggen: geen alcohol kopen of consumeren, niet welkom zijn op activiteiten (met uitzondering van de algemene ledenvergadering), niet welkom zijn op activiteiten waar alcohol prominent aanwezig is, niet welkom zijn in de verenigingskamer, niet welkom zijn op meerdaagse activiteiten, of combinaties van hiervoor genoemde maatregelen.

Het bestuur bepaalt de duur van deze maatregelen, met in extreme gevallen een maximum van een jaar. Mocht er een maatregel worden opgelegd, dan heeft het lid recht om hiertegen in bezwaar te gaan volgens de procedure die in het huishoudelijk reglement is beschreven.