Home Nieuws Cavia #50 - "Almanak: censuur" - nu beschikbaar!

Cavia #50 - "Almanak: censuur" - nu beschikbaar!

Wilco Kruijer 🌚
Wilco Kruijer 🌚
2018-06-20
Gepubliceerd op: 20-06-2018
Laatste aanpassing: 05-12-2018

Je kunt vanaf nu de nieuwste editie van ons verenigingsblad, de Cavia, ophalen in onze kamer! De 50e editie van dit blad is tevens de almanak van het 17e bestuur van via. Het thema is deze keer censuur. Hieronder kun je Ă©Ă©n van de artikelen alvast lezen.

De hele editie is ook hier online te lezen.

Lennart Kerkvliet Was je van plan om deze Cavia mee te nemen naar de Verenigde Staten? Gefeliciteerd, je bent nu een crimineel. Dit priemgetal is daar namelijk illegaal. Nu denk je waarschijnlijk meteen, “hoe de fuck kan een (priem)getal nou illegaal zijn?”.

Dit priemgetal is speciaal, want als je hem omzet naar Hexadecimaal en je compressed het met GZIP, krijg je de C-code voor het programma DeCSS. Niet de CSS die je misschien kent van het internet, maar de CSS (Content Scrambling System) in de DRM van DVD’s. Met dit getal kun je de encryptie van DVD’s afhalen en rippen (voor iedereen die bekend is met bijv. Handbrake).

“Dit priemgetal is speciaal, want als je hem omzet naar Hexadecimaal en je compressed het met GZIP, krijg je de C-code voor het programma DeCSS.“

De schrijvers van dit DeCSS hebben het programma zodanig aangepast dat het een priemgetal zou zijn. Dit werd ook bewezen met het elliptic curve primality proving (ECPP) algoritme. Bijzonder was dat dit priemgetal op dat moment (2001) het op tien na grootste gevonden priemgetal was met ECPP. Dat was al bijzonder op zichzelf.

De schrijvers gingen er natuurlijk van uit dat je voor het verspreiden van een priemgetal niet gepakt zou kunnen worden. Ze zaten fout, in de “MPAA v. Reimerdes, Corley and Kazan” case is besloten dat het opslaan van het programma als getalvorm nog steeds een vorm van “trafficing” is en dus bij wet illegaal.

“Elke vorm van“trafficing” is en dus bij wet illegaal. “

Als antwoord op deze censuur hebben een aantal mensen een andere programma ontwikkeld wat CSS tags uit HTML stript, ook wel DeCSS. In Amerika zijn hierals gevolg enkele websites offline gehaald die het andere DeCSS programma hosten. Of het bezitten van het priemgetal zonder de intentie het om te zetten naar een programma nou echt illegaal is, is tijdens de rechtzaak nooit bepaald. Maar dat het mogelijk is om een getal te censureren, is dus waar.