Interesse in een bestuursjaar? (Dutch)

This page is only available in Dutch

Een bestuursjaar is een jaar waar in je veel nieuwe organisatorische, sociale en analytische vaardigheden leert. Je bepaalt samen met vijf anderen de koers van de vereniging voor één jaar. Denk je er dus over na om een bestuursjaar te gaan doen bij via? Maar begrijp je nog niet helemaal hoe het traject in zijn werk gaat, dan ben je zojuist op de juiste pagina beland.

De BaCo

De bestuursadviescommissie(BaCo) begeleidt geïnteresseerden bij het traject van het worden van bestuur. Ze helpt een potentiële kandidaat voor een bestuursjaar met het maken van een weloverwogen keuze door middel van het verstrekken van informatie, het beantwoorden van vragen en het uitbrengen van advies. Dit doet ze op een geheel vertrouwelijke basis.

Als je dus interesse hebt in een bestuursjaar bij via kun je je aanmelden bij de BaCo voor een vrijblijvend intakegesprek door te mailen naar baco@svia.nl. Er wordt dan uitleg gegeven over het traject en er wordt globaal besproken hoe het is om bestuur te zijn. Tijdens dit gesprek, maar ook nog na dit gesprek, is er uitgebreid de ruimte om vragen te stellen of om advies te vragen aan de BaCo.

Voor de mensen die na dit gesprek door willen gaan met het traject staat er een samenwerkingsmiddag op de planning. Hier maak je kennis met de andere geïnteresseerden en probeer je met hen enkele op bestuur gerichte problemen op te lossen. Op deze dag zal ook de sollicitatiecommissie(SoCo) aanwezig zijn. Wat de SoCo is, staat in het kopje hieronder beschreven.

De SoCo

Waar de BaCo in haar advies zich alleen richt tot de kandidaat, geeft de SoCo ook een advies aan de algemene ledenvergadering(ALV) om de ALV te helpen in haar keuze van een nieuw bestuur. Dit advies geeft de SoCo op basis van de samenwerkingsmiddag en een sollicitatiegesprek.

Gelukkig hoef je niet zenuwachtig te zijn voor het sollicitatiegesprek, want de BaCo zal je uitgebreid voorbereiden op je sollicitatie in een tweede gesprek.

Kandi-ALV

Na dit te hebben doorlopen, met je advies op zak, ben je helemaal klaar voor de Kandi-ALV. Het gaat buiten de reikwijdte van dit stuk om helemaal de Kandi-ALV uit te leggen, als je echt heel geïnteresseerd bent zou je hier kunnen lezen hoe het er vorig jaar aan toe ging, maar samengevat is het een avond vol met vragen en eindigt het met een borrel in de oerknal.

Conclusie

Nu je weet hoe het traject in elkaar zit, is het tijd om een mail te sturen naar baco@svia.nl, en wie weet zit jij volgend jaar wel in het bestuur van via.