Home

Board blog (old) [DUTCH]

Bestuursblog

Helemaal naar klote!

Door Kaj Meijer (Penningmeester van Bestuur 15)

We zijn 2016 spetterend begonnen met allemaal grote en leuke activiteiten! We begonnen met het vieren van het nieuwe jaar en hadden daarna een week rust. In week 2 begonnen we et een LAN party tegen NSA en ACD, vervolgd door een super vette wintersportvakantie! Een dikke pak sneeuw, windstil en een blauwe lucht waren perfecte omstandigheden voor een antastische vakantie. En achteraf natuurlijke Après-skiën! Jammer genoeg waren er geen goede Après-ski hutten in Valloire, maar dat houdt een stelletje vianen natuurlijk niet egen.

De borrel erna trokken alle mannen hun mooiste jurken en rokken aan en trokken de vrouwen nog steeds een shirt en jeans aan voor de beruchte crossdressborrel. Een borrel die lk jaar erger en leuker wordt.

Terwijl sommige mensen nog aan het ontsnappen waren van (het gebrek aan) de herinneringen van de borrel, waren andere mensen bezig met het ontsnappen uit de Escape Room. Ik eb uit betrouwbare bronnen gehoord dat Barketing de snelste tijd van de maand had neergezet en daardoor gratis nog een keer de Escape Room in mogen.

De laatste borrel van de maand escaleerde hard, of dat denk ik althans Ik heb niet zo veel herinneringen meer van die avond. Eén ding weet ik nog wel: Tequila is kut! Niet alleen het bestuur ging naar de klote, want veel commissies bedachten ich dat ze nog een bedankjesbudget hadden en die dus uit moesten geven. Iedereen was heel enthousiast het bestuur naar de klote aan het helpen. Van shotjes, tot biertjes en af n toe een biertje met shotjes erin (als een verrassing).

Het was een vette laatste bestuursmaand en ik wil jullie allemaal nog bedanken voor een goed bestuursjaar!

Ik wil *** bowlen!

Door Danny Dijkzeul (Commissaris Acquisitie van Bestuur 15)

Allereerst vanuit het gehele bestuur nog een gelukkig nieuwjaar. December is altijd de maand vol feestdagen, bier, veel te veel eten en natuurlijk kandies. December werd goed eopend met de eerste activiteit van de kickstartcommissie, het tafelvoetbaltoernooi. De eerstejaars lieten zien dat ze een mooi evenement konden neer zetten en wij kijken lvast uit naar hun volgende evenement.

Op 2 december was daar dan de kandi-ALV. Veel mensen keken uit naar deze belangrijke maar vooral spannende ALV. Na een lange slopende ALV was daar dan eindelijk het 16e andidaatbestuur van via. Het kandidaatbestuur is als volgt samengesteld: Kandidaatvoorzitter: Kjeld Oostra Kandidaatsecretaris: Roan de Jong Kandidaatpenningmeester: Shaun Sie andidaatvicevoorzitter: Alex Dekker Kandidaatcommissaris Acquisitie: Flip van Wijk Kandidaatcommissaris Onderwijs: Willemijn Beks Onder tussen hebben ze al een maand eegekeken bij ons, om ze klaar te stomen voor hun bestuursjaar. Maar als kandi word je een beetje in de zeik genomen, dat werd ze de volgende dag vrij duidelijk want toen kwam e Sint langs. Tijdens deze mooie feestdag is het traditie dat kinderen bij sint op schoot moeten komen, en dit is bij via natuurlijk niet anders. Vele leden werden bij de Sint p schoot gezet en sommige waaronder onze kandies kregen zelfs een cadeau van de goed heilig man. Dit cadeau moest echter wel direct opgedronken worden, zodat de smaak echt oed gewaardeerd kan worden. Hierna werd er gewoon weer bier gedronken op de borrel en hier sloten de sint en zijn pieten zich natuurlijk bij aan.

Als studievereniging ben je er voor je leden, maar er zijn ook genoeg leden die zich heel veel inzetten voor via. Deze leden verdienen hier uiteraard een bedankje voor, amelijk de LALA (Leuke Actieve Leden Activiteit). Dit jaar gingen we dan ook traditioneel bowlen zoals we dat elk jaar doen. Bij de bowlingbaan werd lekker gegeten en dronken. m vervolgens nog nog even door te gaan naar de Maslow om daar met z’n allen gezellig weer te gaan eten. Al met al is de maand, ook al is die korter door de vakantie, weer echt op geweest. Hopelijk wordt de laatste maand van ons bestuursjaar nog leuker dan de vorige maanden.

Een maand vol frivoliteiten!

Door Alessandra van Ree (Voorzitter van Bestuur 15)

November was een maand vol met feestelijke evenementen! De afgestudeerden van onze studies bij via hebben hun bul mogen ontvangen met gezellige bulborrels achteraf. Wij willen an ook iedereen die zijn of haar bul heeft mogen ontvangen van harte feliciteren. Naast deze mooie avonden was er natuurlijk ook het Kinderfeestje van via . Een avond gevuld et ballenbakken, knuffels, prinsessen en prinsen, Kinderen voor Kinderen en iedereen mocht kruipend naar huis. Het was de volgende ochtend aan iedereen goed te zien dat het en geslaagde avond was!

Ook is in deze maand onze Lustrumcommissie weer tot leven gewekt, met Jonas Lodewegen als coördinator. Aangezien via komende zomer wél echt 15 jaar oud wordt. Er wordt nmiddels al flink gewerkt aan toffe plannen voor ons aankomende Lustrum, het wordt dikke fissa! Op 23 november hebben wij met een delegatie van via het jaarlijkse NiC-evenement bezocht, dit jaar met thema AutonomIT. Een dag gevuld met interessante sprekers, een leuke bedrijvenmarkt, gezelligheid met alle zusterverenigingen en achteraf en borrel met bigband. De busreis terug was heel stil, aangezien iedereen uitgeput was door deze leerzame dag.

In de maand November vloeide er in de Brainwave tijdens de borrels rijkelijk speciaalbier, elke week afkomstig uit een ander land. Een reeks van cultuurverreikende avonden met en hoog gezelligheidsgehalte. Dit alles onder de naam Novembier. Deze prachtige maand werd feestelijk afgesloten met het Open Podium, waar de meest getalenteerden hun zang-, cteer-, muzikaal- en danstalent lieten zien. Al met al dus een topmaand, opdat de komende net zo leuk zullen worden!

Coboktober

Door Maico Timmerman (Commissaris Onderwijs van Bestuur 15)

Constitutieborrel hier, Constitutieborrel daar! Oktober is hoogtij qua constitutieborrels. Na een geweldige nacht in Groningen te zijn geweest, hebben we vier belangrijke ingen om mee naar huis te nemen:

  1. Nooit een bestuursvergadering houden in Groningen.
  2. Een constitutieborrelklassement is super cool.
  3. Een pedelstafstuk.
  4. Groningen is echt intens ver weg, wie wil daar nu naar toe...

Overigens, mocht je advies nr. 4 aannemen, dan mag je nr. 1 uit het lijstje schrappen!

Na een maand vol constitutieborrels (en het epische feestje van David en Maico :D), mogen we de bijna de eindstand optellen. Tot het einde was het heel erg spannend... obo-koning Danny stond midden in de maand nog meer dan 10 punten voor op Alessandra en mijzelf. Maar aan het einde van de maand is Danny van de troon verstoten en zijn de erschillen tussen de eerste drie nog maar drie punten! In november zullen wij de epische strijd afmaken. Mogen de beste winnen! (Ik natuurlijk!)

Naast al het feesten zijn er natuurlijk meer interessante dingen gebeurd! Het `Kort en Bondig' team heeft een mooie 31ste plek neer gezet op het Benelux Algorithm Programming ontest, niet helemaal zo hoog als gepland. Maar toch heeft onze `Leap of Faith’ een mooie eindscore neer gezet.

In november gaan wij al langzaam kijken naar het einde van onze bestuursperiode. Coming Soon Kandi's!

Toedels!

September in vogelvlucht

Door David van Erkelens (Secretaris van Bestuur 15)

Ah, september. Het mooie zomerweer ebt weg, de dagen worden langzaamaan korter en het studentenleven begint weer. Ook het bestuursleven is na twee maanden vakantie weer volop egonnen. En wat een maand was september! We begonnen dit collegejaar met twee topbarbecues georganiseerd door onze nieuwe barbecuecommissie, waarna het studeren echt kon eginnen.

Het leuke aan een nieuw collegejaar is toch het zien van de nieuwe gezichten bij via en op de studies. Ieder jaar probeer ik weer te voorspellen welke mensen we actief kunnen ien worden bij via, maar tot nu toe heb ik er altijd flink naast gezeten.

September was, hoe dan ook, een mooie maar drukke maand. Het deed mij dan ook goed deze maand af te kunnen sluiten met een awesome eerstejaarsweekend, waar iedereen zich antastisch vermaakt heeft. Met een buslading of twee aan enthousiaste nieuwe studenten kwamen we aan in een gat in de buurt van Limburg, waar we een weekend hebben gehad dat o episch was dat de naam "via" de buurtbewoners nog jaren zal achtervolgen!

Oh, en Maico en ik waren ook nog eens jarig, waarmee we een nog volwassener bestuur hebben gekregen! Al met al was september een topmaand, laten we van oktober ook een feest aken!

Zomervakantie!

Juni zit er weer op en het is tijd voor de zomervakantie! Lekker chillen in het zonnetje en rust voordat het nieuwe collegejaar begint.

Juni was wel weer een drukke maand voor via. We hebben hier op Science Park 2 weken lang 6e klassers over de vloer gehad voor de matching, waarvan ik denk dat we wel een oede indruk achter hebben gelaten. Daarnaast was de FNWI in de ban van de verkiezingen van de studentraden. Na de drama rondom Mei kon er niet op ze gestemd worden.

Verder hebben we een zeilweekend in samenwerking met NSA achter de rug. Af en toe waren er wat kritiekpunten rondom de organisatie, maar iedereen heeft heerlijk gezeild. In ijn boot gingen we voor spanning, wat er uiteindelijk voor zorgde dat we bijna kapseisden. Gelukkig is dit vastgelegd met de nieuwe GoPro van via en zullen we meer vette ootage krijgen van komende evenementen.

We hebben dit collegejaar goed afgesloten met de waterparkborrel en eindejaarsbarbecue. De barbecue heeft zeker duidelijk gemaakt dat de animo groot is en dat we dit voortaan og groter moeten aanpakken. Het was een vette laatste maand en volgend collegejaar zal hopelijk nog veel beter worden. Fijne vakantie!

You wanna have a go mate?

De maand mei stond natuurlijk in het teken van de via reis. We gingen dit jaar naar het verrassend zonnige Edinburgh. Al moesten we eerst met de boot naar onze Schotse uren. In Edinburgh hebben we de universiteit bezocht, waar we ontvangen werden door misschien wel de droogste host ooit. Daarnaast ontmoetten we hier ook de schotse via: ompsoc. Zij hebben laten zien waar in Edinburgh het feestje en het meest schotse eten te vinden was. Maar om een goed overzicht te krijgen van Edinburgh zijn we ook nog rthur's Seat beklommen. Kortom we gingen Loco in Edinbroco.

Er zijn natuurlijk ook andere belangrijke dingen gebeurd. We hebben er namelijk twee coördinatoren bij, Kjeld als feestcoördinator en Shaun als Kelder-coördinator. Verder is r de Barco appreciation day gevierd, waar we onze trouwe Barco “lekker gewerkt pik” toewensten. En wat we niet mogen vergeten is de biercantus waar er van het Wilhemus tot de via* wall gezongen werd. Ook werd er op die borrel aan Congo duidelijk gemaakt wie er wel en wie er niet kon beerpongen.

Dat was het eigenlijk voor de deze maand. Nog vier weekjes en dan lekker vakantie. :D

To lustrum or not to lustrum

April was een leuke en goede maand bij via. We hebben afscheid genomen van Bert Bredeweg als onderwijsdirecteur van KI met een memorabele speech van Elise Koster. aarnaast is er een prachtig congres neergezet door de Congrescommissie dat helemaal uitverkocht was (200 kaarten!). Aan het einde van april hebben we de oerhollandse traditie p de 30ste in stand gehouden met een legendarische Koninginnedagborrel.

Al met al een geslaagde maand, maar er was wel één probleempje waar we tegenaan liepen. Door het vorige bestuur is vanwege een aankomend lustrum van via de ustrumcommissie weer tot leven geblazen, net zoals vijf jaar geleden. Of was het toch vier jaar geleden?! Op de laatste Lustrumvergadering kwam de commissie tot de conclusie at via deze zomer pas veertien jaar oud wordt en niet vijftien. OEPS! Er stonden al volop activiteiten in de planning voor een feestjaar... Jammer maar helaas, deze zullen og even op zich moeten laten wachten.

De commissie is nu weer inactief tot volgend jaar om dan een knallend lustrumjaar te verzorgen. Nu maar hopen dat het bij het volgende lustrum wel goed gaat en pas bij bestuur 1 wordt gevierd dat via twintig jaar wordt.

Tot over een maand! ;)

Levensbehoeftes

Maart, wat een maand was dit weer. Het begon deze maand heel mooi met alle constitutieborrels van onze broertjes van de FNWI. Het was super tof om alle broertjes- en usjesbesturen te leren kennen! Het bier heeft rijkelijk gestroomd, maar de topper was toch wel de constitutieborrel van Spectrum. Eerst heb ik mijn bestuurspak mooi oegetakeld en vervolgens gingen we over op de wijn omdat de stroom uitviel! Ik kan toch concluderen dat bier meer mijn ding is. Via heeft mooi gescoord op de onstitutieborrels, de eerste tegenprestaties komen eraan.

De maand was bijna om, toen viel de stroom uit in heel Noord-Holland. Ineens had ik een vrije dag! Protip voor de volgende keer: Zorg voor een opgeladen telefoon!

Ik hoop dat in april wel altijd het licht blijft branden.

Tot de volgende keer!

Beginnen en bezetten

Lieve leden,

Man man man, wat een maand. Deze maand zijn wij eindelijk begonnen met besturen, en ondanks een inwerkperiode als kandidaatbestuur was dat toch wel even wennen. Na de issel-ALV voelde het voor mij in ieder geval alsof er een soort valnet onder ons weg was gevallen; ineens stonden wij er als bestuur. Toch ben ik zeer te spreken over het erloop van de afgelopen maand.

De afgelopen maand was niet zomaar een maand als alle anderen. Niet alleen ging onze deur kapot en hebben we veel leuke activiteiten gehad, maar deze maand was ook de maand an de studentendemonstraties. Een -in eerste instantie- kleine groep mensen had zich verenigd als De Nieuwe Universiteit, iets waarvan jullie allemaal het verhaal wel eegekregen hebben. De bezetting van het Bungehuis en later de sit-in in het Maagdenhuis brachten ook voor ons als bestuur een dilemma mee: hoe gaan we hier op reageren? In dit oort gevallen is het als bestuur van belang dat je weloverwogen beslissingen neemt. Wij hebben hier besloten in eerste instantie een informerende rol te spelen, vervolgens de ening van de leden te peilen en afhankelijk hiervan een reactie te plaatsen; iets wat eindigde in een steunbetuiging aan DNU.

Maar natuurlijk had de afgelopen maand ook zijn leuke periodes. Het eerste weekend van ons als bestuur was meteen het ALW - een topweekend waar we allemaal met veel plezier op erug kunnen kijken. Ook was het fantastisch om zoveel familieleden te kunnen verwelkomen op de familieborrel. Het is werkelijk prachtig om te zien hoe sommige mensen op hun amilie lijken, zowel qua uiterlijk als innerlijk. Ook leuke, leerzame activiteiten als CLASSIC en de overvolle lezingen waren top om te zien.

Nu worden eindelijk de dagen weer langer, de zon begint te schijnen en de lente komt er echt aan. Ik kijk nu al uit naar een mooie zomer met alle leuke via-leden, waarbij we eer lekker met een biertje buiten op de bank kunnen zitten. Ik bereid me nu voor op een leuk weekend weg met alle medebestuurders van de FNWI, ik raad jullie aan het komende eekend ook onvergetelijk te maken.

Tot de volgende blog!

WAT? VAKANTIE!?

De dagen worden korter, de nachten langer, maar meer rust zit er nog niet in. Gelukkig komt de rust eraan, we gaan de enige hoog nodige vakantie van het collegejaar in. In eze periode aan het einde van het jaar kun je over vier dingen nadenken. Om maar te beginnen met het afgelopen jaar. 2014 was een prachtig jaar, met prachtige activiteiten. un je je de reis naar Praag nog herinneren? En dat prachtige ALW? Wat dacht je van de heerlijke barbecue's? Het ongelovelijk leerzame congres? En al die geweldige borrels? Om atuurlijk paintballen, karten, lasergamen, apenkooien, ontdek je plekje, Neonjungle, Back to Basic, openpodium, LAN party, privacy cafe, lezingen, skiën, hackathon, AWESOME eek, oktobier, BAPC, EJW, Beachparty, CLASSIC, gratis lunches, gaming avonden, Sushi workshop, Bounz, Duiken, Curlen, Diners, een gala en al die geweldige activiteiten die ik o snel niet kan bedenken niet te vergeten. Het was al met al een actief en mooi jaar. Maar we staan niet stil. Je kunt deze periode ook gebruiken om na te denken over wat je n de vakantie gaat doen. Even snel langs je ouders? De lokale speeltuin slopen met vuurwerk? De lokale ouderen helpen met oversteken? Of misschien wel een korte wereldreis? ergeet alleen de toekomst niet! De vakantie is zo weer over. En dan begint het echte werk weer! En als je de vakantie net zo lang beschouwt als die aanvoelt, dan hebben we aandag al weer een bordspel avond, gaan we dinsdag paintballen, moeten we woensdag niet vergeten om mama te vertellen dat we niet thuis eten vanwege het kerstdiner en kunnen e donderdag nieuwe kennis opdoen tijdens de lezing van ASML. Al moeten we natuurlijk niet vergeten dat we gewoon doorgaan, denk ook na over wat er nu gebeurt. Mensen die villa chterwerk kijken in de via-kamer, Herman die intiem aan het knuffelen is met de kerstboom en een eenzaam bestuurslid die in een hoekje de bestuursblog schrijft. Ik ga zo ver op een heerlijk biertje, iets wat jij misschien ook maar even moet doen, je hebt het verdient.

Oktodingen

De activiteiten die de maand oktober voor via hebben gekleurd was het bierthema: oktobier, de bestuursinfoavond, de halfjaars-ALV en het alumni-evenement Back to Basic. Iedere onderdagborrel had een land als thema, en er was dan ook veel speciaalbier op de borrels te vinden die goed werd genuttigd. De bestuursinfoavond was een avond met een resentatie van het bestuur over wat bestuur zijn allemaal inhoudt (en wat niet). Veel enthousiaste, geschikte, potentiële kandidaten hebben we daar gezien en gehoord! Het ijkt er op dat we voor volgend jaar ook weer gebakken zullen zitten. Op de halfjaars-ALV hebben we het uiteraard gehad over het halfjaars-verslag waarop veel nuttige feedback s gegeven. Daarnaast is de herziene begroting aangenomen én is de realisatie van het vorige bestuur godzijdank eindelijk aangenomen. Grote stappen gezet dus! Als laatste wil k graag nog even lullen over het alumni-evenement. Dit was erg geslaagd, zo'n 200 man waren er op af gekomen waaronder veel alumni (duh), medewerkers en studenten. Het ittergarnituur viel ook goed in de smaak. Het was zeker voor herhaling vatbaar. En zo zijn we weer een maandje verder, en dus ook weer een maandje dichterbij de bestuurswissel. Het lijkt voor ons soms ineens zo dichtbij te komen, gezien we al zo druk ezig zijn met de nieuwe awesome kandikandidaten. Vooral de adviescommissie is hard aan de slag om het hele proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Maar we moeten uiteraard iet vergeten dat we nog wel even hebben te gaan en dat we graag nog veel willen doen (o jee beleidsplan). Maar daar gaan we uiteraard mee verder aan de slag. Alhoewel we een urbulente tijd hebben doorgemaakt en er wat taken bij zijn gekomen voor ons, we hebben er alle vertrouwen in dat dat goed komt. Ik neem een biertje, tot de volgende blog.

Ontwaken

Via is weer ontwaakt uit zijn zomerslaap. Van de laptops en boeken wordt het stof afgeblazen en er wordt weer langzaam aan de studie begonnen. De allerdrukste periode van het jaar is alweer bijna voorbij. De boekenverkoop, facultaire introductie, AWESOME-week en het Eerstejaarsweekend zijn al geweest. Samen met het bestuur en de commissies was de zomer een periode van voorbereiden en plannen. Dat heeft er mede voor gezorgd dat er vrijwel geen dingen fout zijn gegaan. Ook is de tijd van constitutieborrels weer aangebroken. We zijn elke week wel een paar dagen weg om te socializen met andere besturen door het hele land.

Het leukste van de afgelopen periode was zonder twijfel het eerstejaarsweekend. We zijn dit jaar afgereisd naar een veel te luxe locatie tussen de gelovige boeren waar de meeste studenten ervaring mee hebben als ze om 9 uur 's ochtends hun geloof komen verkondigen. Waar de meeste studenten dan weer geen probleem mee hebben is het drinken van bier om 9 uur 's ochtends, zoals we dat op het eerstejaarsweekend weer hebben mogen ervaren. Het was dan wel weer jammer dat het percentage van mensen die hebben overgegeven op vrijdag meer dan 10% was het totaal aantal aanwezigen.

Op het eerstejaarsweekend was er ook een strijd bezig tussen de verschillende groepen om het felbegeerde kwartiertje met het bestuur. Deze is uiteindelijk gewonnen door groepje 2, wat zelfs voor 80% van het bestuur tot het allerlaatste moment een verassing was.

Dan wil ik graag deze bestuursblog nog afluiten met een oproep voor onze kickstart-commissie, ben je eerstejaars en ben je deze blog aan het lezen? Kom dan zeker langs op een vergadering!

Peace Out, Victor Azizi

Zomer

De zomer. Naar mijn mening de mooiste tijd van het jaar: er is mooi weer, ik word mooi bruin(een beetje) en via heeft de mooiste activiteiten in de zomermaanden.

Op moment van schrijven is het midden in de vakantie dus gebeurt er niks bij Via, maar dat is bijzaak. De eindejaarsbarbecue en de gratis bierborrel zijn al geweest en na de akantie hebben we de Awesome-week en het EJW.

Nog genoeg om je op te verheugen dus. Tot die tijd drink ik lekker mijn biertje en ga ik chillen in het park. Terwijl ik dat doe denk ik ook aan jullie natuurlijk, de trouw lezende(en minder trouwe) leden en hoop ik dat jullie net zo genieten als ik. zoals al gezegd is er na de vakantie weer een EJW voor de kersverse eerstejaars, en al is het thema nog niet officieel bekend gemaakt zal ik al een tipje van de sluier plichten: het heeft te maken met vroegah. Meer info volgt.

Na nog een slokje van mijn bier te hebben genomen is het tijd om af te sluiten en jullie nog een fijne vakantie te wensen. Dus bij dezen sluit ik af met een wijze les voor als e je ondanks alles verveelt deze zomer: "De formule voor volmaakt geluk: zeer druk bezig zijn met onbelangrijke zaken."

Kak

Herman stonk. Herman was levensmoe. Alle kleur was uit zijn bladeren verdwenen. Herman was eenzaam. Wij zagen dit gebeuren met onze eigen ogen, en besloten actie te ndernemen: Herman heeft een vriend nodig. En die heeft hij gekregen. Ontmoet Kak de Cactus, onze nieuwe vegetarische vriend. Maar wees op je hoede. Kak is erg prikkelbaar, en ls je hem niet in z'n waarde laat, zal hij je een steek draaien. Herman is nu lekker druk bezig met converseren met deze woestijnplant, net als iedereen trouwens.

Voor iedereen is deze periode een chaos aan drukte en stress. Iedereen is hard aan het werk aan hun project (lees: bier drinken in de Kelder), de middelbare scholieren werken ard aan hun Intake & Matching (lees: een beetje kloten op de computer en gratis cola drinken), en het bestuur wordt overspoeld met activiteiten, borrels en feesten (lees: ctiviteiten, borrels en feesten!).

Dit intensieve heen-en-weer geschuif van alle Vianen, van project naar bier, van lunch naar borrel, komt uiteindelijk allemaal tot een climax met de meest awesome afsluiter an het collegejaar: de Eindejaarsbarbecue en het Eindfeest!

Met een gezonde kater gaan we allemaal lekker de zomervakantie in. Her en der wat werken, maar toch vooral lekker in het park zitten, en, je raad het nooit, bier drinken! Maar ou 13 augustus vrij, want dan organiseren we de leukste zomervakantiedag: de grote Kelder-schoonmaak.

Wijze lessen, escaleren en innovatie

"A small group of thoughtful people could change the world. Indeed, it's the only thing that ever has." - Margaret Mead

Zo gezegd zo gedaan, 47 Vianen in zo’n grote stad als Praag kunnen toch behoorlijk verschil maken (ESCALEREN!!1!). Als losgeslagen aapjes in het oerwoud hebben we ons vermaakt ESCALATIE!!1!). Op de universiteit, in het kasteel (wat eigenlijk een burcht is), bij Techsquare (wat niet heel vierkant was) maar natuurlijk vooral in de dierentuin ESCALEREN!!1!). En na de intensieve week lag iedereen als prinsesjes te slapen (DE-ESCALATIE!!1!) in het prachtige, van binnen met stof bekleedde koekblik op wieltjes (wordt ok wel ‘Bus’ genoemd). Maar er is meer gebeurd! In april vond het congres plaats, zijn we naar Bounz geweest, hebben we een ALV gehad, een alumni evenement gehad en vond de erste editie van de bètaborrel in de Eerste Hulp plaats. En natuurlijk nog meer dingen die jullie allemaal al lang weten. Maar er is nóg meer Er heeft zich een innovatieve ontwikkeling ontsproten! Nog nooit eerder in de geschiedenis van Via heeft er zo’n grensverlegende, limietoverschrijdende, meesterlijke en egendarische verandering plaatsgevonden. Men wist eerst niet hoe er mee om te gaan, om er voor te vrezen of van te houden, te vechten of te vluchten, te huilen of te anbidden. Want de risico’s met deze vernieuwing van onschatbare waarde konden zomaar eens onze pet te boven gaan. Maar de nieuwe bewoners zijn inmiddels ingeburgerd en zijn rots als een pauw met de handen ineengeslagen samen. En iedereen is van ze gaan houden. Een betere bestemming konden Ivar en Ivar zich niet voorstellen. Maar niet alleen alle Via-leden, ook Herman is zeer dankbaar voor zijn nieuwe vestiging. Hij beschikt niet over een kast, maar een kasteel sinds heden! Hoog op de uitkijk kan ij iedere binnenkomer inspecteren en alarm slaan indien nodig (op Hermans manier dan). Wij zijn Herman en Ivar en Ivar zeer dankbaar. We gaan een mooie tijd met onze nieuwe vrienden tegemoet.

De super Herman bestuursblog

Een bestuursblog, een bestuursblog... Wat is een bestuursblog eigenlijk? Een oprechte update naar de leden? Of een moment om je ervaringen op te schrijven als een soort agboek? Omdat ik dat onderscheid maken lastig vindt ga ik het beiden niet doen.

Mijn verhaal zal gaan over Herman. Nu denken jullie misschien dat Herman onze keldervriend is, maar dat is een andere Herman. Deze Herman is een superheld. Niet een superheld ie kan vliegen, of een superheld met superkrachten, maar gewoon een superheld die goede dingen doet. Hij begint zijn dag in zijn verenigingskamer (sv Hermanius), zijn eerste oede daad het aanbieden van koffie aan alle lieve vriendjes die langskomen. Vervolgens vult hij de koelkasten en veegt hij de vloer. De rest van de dag is Herman het zonnetje n huis, hij glimlacht en grapt, hij schrijft en hij schrapt. Zodra de wijzers in de klok zitten begint Herman met drinken, niet alleen, maar met iedereen. Het bier vloeit ijkelijk en de kosten zijn laag, Herman betaalt het bier wat de rest drinkt gestaag. Aan het eind van de dag ruimt Herman netjes op en streept hij het schoonmaken af in het choonmaak hok.

Bedankt voor het genieten van mijn verhaal. Als jullie het niet erg vinden ga ik nu verder met het werven van geld, uitvoeren van andere bestuurstaken en het drinken van bier.

Peace, love en hashtags, Bram

Secreliefde

Deze keer is het aan mij de eer om het bestuursblog te schrijven. Ik heb al een grote hoeveelheid schrijfwerk achter de kiezen als secretaris, en het lijkt alleen maar meer te worden. Maar dat maakt het gelukkig niet minder leuk. Omdat er vanalles wordt opgeschreven is het ook mogelijk om bepaalde dingen die je vergeten bent (minder drinken!) weer levendig voor de geest te halen. Laatst zat ik in de bestuurskamer rustig te werken terwijl er naast me een levendig gesprek gevoerd werd. Ik heb besloten om dat gesprek ook maar op te schrijven zodat men zich dit later misschien ook weer kan herinneren (minder drinken!).


Harm gaat een kalf aan het spit rijgen,
Jorn zegt dat we allemaal getraumatiseerd raken als we een kalf slachten
Jorn zegt dat de via almanak een koffietafel boek is.
Micha zegt dat via helemaal niet rustig en stil zijn.
Tijmen zegt dat vialeaks is de nieuwe roddeltumbler van via is.
Harm wacht rustig op zijn eten terwijl Arend gefrustreerd tegen de stoel van
Harm trapt.
Arend en Harm kennen merel niet, Micha Tijmen en Elise zijn verontwaardigd, ze
is hier nota bene vandaag nog geweest!
Tijmen laat bewijs zien dmv een ejw foto dat Merel bij via zit.
Harm vraagt of ze dus niet meer bij via komt, dat is niet correct
Micha vindt de layout van de vialeaks tumbler lelijk.
Tijmen past het aan en Micha gaat F5'en, Micha vindt het niet beter.

Verder is het bestuur bij heel veel overleggen/vergaderingen/bijeenkomsten geweest met fancy namen. Ook hier schiet het er wel eens bij in wat er allemaal gezegd is (minder drinken!). Gelukkig geldt ook hier dat alles netjes wordt opgeschreven voor mensen die dit later willen teruglezen. (minder drinken!)


Emma begint de presentatie en verwelkomd alle aanwezige leden van het WISO. Zij
vindt het een eer en waar genoegen dat zij voor de leden van het WISO mogen spreken. Het
onderwerp waar zij over gaan spreken is de verandering van de grens van het alcoholverbod
uit het koninklijk reglement dat per 1 januari 2014 is verhoogd. Om een voorproefje te
geven geeft zij eerst aan wat er precies veranderd is. Zij noemt dat er enkel leeftijdsgrenzen
verhoogd zijn van 16 naar 18 om zo het alcohol misbruik tegen te gaan. Zij stelt dat er gedurende
hun gehele presentatie ruimte is om vragen te stellen. Deze kunnen gericht worden aan
Sander, hij zal de vragen beantwoorden. Emma begint met het voorlezen van het eerste artikel van de
Drank- en Horecawet.

Het zal duidelijk zijn dat er heel veel belangrijke dingen (minder drinken!) aan bod komen bij alle overleggen/vergaderingen/bijeenkomsten met fancy namen. Daarom gaan wij ook vanavond weer naar een bijeenkomst met een fancy naam. Waar een ander bestuur onder de voorwaarde gratis drank (minder drinken!) zich aan ons zal voorstellen, of andersom, dat zou ook kunnen maar wellicht wordt er ook hier genoeg opgeschreven om ons dit later nog te kunnen laten herinneren. Mocht je aan de hand van deze notulen denken van verdikkie, ik herinner me weer dingen dan nodig ik je van harte uit om naar de borrel te komen (minder rinken!) alwaar ik je dan kan trakteren op een goudgele rakker met alcohol voor dit heugelijke feit.

Met alcoholvrije groet,

Victor Azizi

Secretaris van via

Bestuur 14

door Iris Meerman

Jaja, het is eindelijk zo ver. Het nieuwe bestuur is aangetreden, bestuur 14! Na de algemene ledenvergadering waar wij zijn gewisseld hebben we ons met z’n allen naar de erknal begeven om dit heugelijke feit met bier in te wijden.

Dit avontuur begon een paar maanden geleden toen we waren ingestemd op de kandialv, kandidaatalv, kandidaatsalv, kandikandialv, kandidaatkandialv, kandidaatkandidaatalv, andikandidaatalv, enfin, dat dus, we dwalen af. We waren toen ingestemd en aldus begon het avontuur. Gelukkig hadden we al een verdeling van de taken dus hoefden we daar lkaar niet meer voor in de haren te vliegen. En dat kwam goed uit, want we waren druk genoeg met de mails lezen! Ja ja, ongeveer 50 mails komen er per dag binnen bij het estuur. Daar door heen maaien en goed afhandelen is soms nog best lastig. We hebben (of sommigen van ons) in de inwerkperiode met sponsoren gepraat, facturen gestuurd, edewerkers gesproken, vergaderd, stukken gelezen, coördinatoren gesproken, over de begroting gebogen, statuten onder de loop genomen, een beleidsplan geschreven etcetera tcetera. Kortom, alle ins and outs die bestuur moet weten en kunnen. Ook hebben we gedurende deze tijd een bijnaam gekregen, hij wordt desondanks niet door iedereen echt anvaard als bijnaam, maar ik noem hem nu lekker toch. Want we kunnen er natuurlijk eigenlijk niet om heen dat we allemaal wel veel van bier houden, maar vooral van jillz en hotjes tequila. Overigens, zorgt de verkeerde uitspraak van tequila wel voor onrust, spreek dus alsjeblieft tequila uit als tequila, zoals het hoort. Ja maar hoe moet je het an uitspreken? Google is your friend! Maar gebruik van hem. Goed, genoeg gekletst, we gaan onze geleerde skills volledig in praktijk brengen. Dus nu ga ik weer snel aan de lag, straks een biertje, of misschien een flesje jillz?

bestuur14

Hallo?

Het is lang geleden, té lang geleden, dat er een blog uitkwam. Dit bleek na uitvoerig onderzoek twee oorzaken te hebben: enerzijds is de vorige blog per ongeluk in de drafts erecht gekomen en anderzijds was er sprake van laksheid bij de blogger. Maar goed, laten we dan maar gauw beginnen!

Vandaag wilde ik het graag hebben over...technologie. Er heeft onlangs namelijk een technologische evolutie plaatsgevonden in de kelder. De 20e eeuw is officieel afgesloten en eeft plaatsgemaakt voor nieuwe inovatie. Elektronische sensoren, hydraulische aansturing en een getunede buffer. Deze indrukwekkende specificaties verbeteren de oncurrentiepositie van via ten opzichte van andere internationale instanties welke ook opereren binnen Science Park. Het begon allemaal als een impulsaankoop, maar het draaide it op de beslissing van het jaar; de kers op de kelder; een belangrijke pilaar in de vereniging en voor velen "raison d'entrée" en uiteraard "source de vie". Wat een rachtuitvinding!

Voor Lucky Thirteen zit het bestuursjaar er inmiddels bijna op, nog twee maanden en dan dragen wij het stokje over op een nieuw bestuur. Er zijn gelukkig al enkele kandidaten p het oog, dus de verwachting is dat we weer gebakken zitten voor het komende jaar. Op 9 december zal het kandidaatbestuur worden gekozen en begint voor hen de inwerkperiode.

Nu ben ik er weer helemaal klaar mee, volgende week schrijf ik een nieuwe blog. Echt. Dan ook even wat aandacht voor de activiteiten (vergeet het Tikibad dinsdag as. niet!!).

Doei

Verkansie

Verkansie,

Laatst bedacht ik in een dronken bui het verhaal dat een stevige roker op een dag plotsklaps vergeet om te roken. Gewoon zoals je vergeet om melk te kopen, zo vergeet de roker at'ie rookt. Dit leek mij een eenvoudige manier om van het roken af te komen.

Bovenstaand verzinsel geeft een mooie indicatie van de manier waarop ik ben vergeten een bestuursblog te schrijven. Gewoon vergeten, niet aan gedacht en te druk met het mooie eer. Mea Culpa, het spijt me zeer. Iedereen die er last van heeft gehad krijgt ter compensatie een biertje. Maar goed, ter zake, er is veel te bespreken:

Vlak voor de mooie zomer eindigden we het collegejaar met een zeer geslaagde eindejaarsbarbecue. Grote barbecues, moeilijk veel bier, matig weer, een fantastisch podium met oede dj's en afsluitend een heerlijk optreden van Blitz. Het was een gezellige boel en na afloop kropen we met z'n allen richting de Oerknal op de avond met heel Science Park f te sluiten. Een mooie manier om het jaar af te sluiten en de zomer te openen!

En dan de zomerverkansie. Waar deze voor de gemiddelde student uit een zomerbaantje en relaxen zal bestaan, is dat voor het bestuur toch wel anders. Er moeten veel zaken eregeld worden, zoals het afsluiten en opruimen van de eindejaarsbarbecue en alle voorbereidingen treffen om de nieuwe eerstejaars te ontvangen. De sfeer op Science Park is eheel anders, wanneer het gros van de studenten afwezig is. Voor de aardigheid zouden jullie volgende zomer gewoon eens langs moeten fietsen.

Aan het einde van de het zomerreces vindt de Intreeweek plaats. Tijdens deze partyweek is er ook nog de Facultair Introductie, wanneer alle nieuwe studenten het Science Park nveilig komen maken. Opnieuw moest er gebarbecued worden, en hoe! Op de dinsdag waren er zo'n 250 nieuwe bachelors te gast bij via en op donderdag kwamen er zo'n 250 nieuwe asters. Het was veel organisatiewerk en veel gesleep (150 kratten bier; 1 krat weegt 15 kg, dat heb ik zojuist gewogen bij de postafdeling van Science Park (echt!); dus 150 ratten weegt 2250, wat de spierpijn verklaart). Gelukkig verliep dit ook allemaal probleemloos en hopelijk zette het de sfeer voor het gehele jaar. Het bestuur heeft er in eder geval zin in!

Graag wil ik jullie even wijzen op de AWESOME-week die volgende week gehouden wordt. Een week vol activiteiten gericht op de nieuwe studenten om bekend te raken met via. Er is en vol programma met onder andere een kroegentocht en een groot opgezette hackathon. Komt allen! Na afloop zal ik er wellicht om denken een blog te schrijven, zodat we dat ven kunnen resumeren.

Einde. Doei.

De vierde

Het is inmiddels al redelijk lang geleden dat jullie wat van ons gehoord hebben. Er is in de tussentijd veel gebeurd. Dus bij deze, om ook maar weer eens te laten zien dat we eer doen dan biertjes drinken in de via-kamer.

Zondag of maildag?

Voor veel mensen is de zondag een rustdag, een dag om even bij te komen van alles wat er in de week gebeurd is. En deze week is er weer veel gebeurd. De via-borrel, ètakaraoke, koninginnenacht en Koninginnedag. Voor het bestuur is dit echter anders. Zondagen en feestdagen zijn de dagen waarin je alle dingen die je nog moet doen (mailen, posters maken, enz) nog even kan doen voordat e drukke week weer begint, en als je geluk heb dan nog even een biertje doen in de stad met je bestuursgenoten.

De reis!

Ja ja het is bijna zo ver, we gaan bijna naar Budapest. Nu keek ik vanmorgen even naar het weer, en het beloofd een mooie week te worden, met temperaturen rond de 25 graden. us voor de deelnemers: neem je zomerkleding maar mee!

Sollicitaties

Nu ongeveer twee weken geleden zijn de sollicitaties voor maar liefst 5 commissies open gegaan. Dit was en is voor via een redelijke grote verandering. Hiermee komen er 5 ieuwe coordinatoren bij via. Maar wat velen van jullie niet weten, is dat ze hiermee ook deel gaan uitmaken van het BC (bestuur en coördinatoren) Dit zijn alle coördinatoren lus het bestuur. Het BC komt ongeveer 4 keer per jaar samen om de huidige gang van zaken te bespreken. Tijdens het overleg helpen de coördinatoren het bestuur met moeilijke vraagstukken en houdt het bestuur goed overzicht over wat er in de verschillende commissies gebeurd.

ALV

Afgelopen week vond ook weer een ALV (Algemene Leden Vergadering). Op deze ALV hebben we gestemd over de realisatie van vorig jaar, de begroting van dit jaar en het eleidsplan van dit jaar. De ALV verliep heel soepel, daarvoor dank aan het presidium. Tijdens de ALV is er een nieuwe commissie naar voren gekomen, de Vrouwencommissie. Deze commissie zal zich bezig gaan houden met de drempel naar via te verlagen voor vrouwen.

Mocht je een idee hebben voor een commissie of een activiteit, dan kan je die altijd mailen naar het bestuur (bestuur@svia.nl) Wij zullen er dan naar kijken en als het ons ook euk lijkt kun je het gewoon gaan uitvoeren.

Bestuur wat voor jou?

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog weer iets meer inzicht hebt gekregen in een week van het bestuur. Lijkt het je nou leuk om volgend jaar bestuur te gaan doen? Dan is et goed om hier vast voorzichtig over na te gaan denken. Wij zijn natuurlijk pas net bezig, maar het kan nooit kwaad om vast wat om je heen te vragen wie hier eventueel ook nteresse in heeft.

Groetjes,

Bestuur 13
Lucky thirteen.

Número tres

Hallo!

Zojuist heeft het bestuur een WISO-overleg gehad, wat dus betekent dat we weer eens een gezonde hoeveelheid verdovende middelen hebben genoten. Hoog tijd om een bestuursblog e schrijven, dus! En nou hopen dat de alcoholische versnaperingen zich zullen uiten in inspiratie en niet in eindeloos gelul in de ruimte.

Vorige keer heb ik uitgebreid aandacht gegeven aan het awesome congres A.W.E.S.O.M.E. I.T., wat er nu echt bijna aan zit te komen. Aanstaande vrijdag is het namelijk al zo er! De commissie werkt zich uit de naad om de laatste puntjes op die verrekte i's te krijgen. De kaartverkoop is nog in volle gang, dus mocht je nog een kaartje willen kopen, an kan ik jullie doorverwijzen naar de eerste link van de week!!!

Ik wil graag even zeggen hoe supergezellig de borrel van afgelopen week was! De opkomst was hoog en de sfeer goed. Laten we dat proberen vast te houden. De zomer lijkt er de fgelopen dagen toch echt een beetje aan te komen, wat we gaan verzekeren met de Het Is Weer Bijna Zomer-borrel. Echter heb ik gehoord dat die vernoemd is naar de Het Is Nog ang Geen Zomer-borrel. Persoonlijk ben ik van mening dat we de eerste naam moeten aanhouden en vanuit het positieve moeten denken. De week erna gaan we extern borrelen en wel o'n 50 meter verderop, namelijk recht tegenover ons, bij VentureLab. Aansluitend is er een editie van de Bètabar, dus die avond zal wel weer kruipend eindigen.

Nu vergeet ik bijna een hele leuke activiteit: de Familieborrel op dinsdag 16 april. Mocht je familie hebben, dan is dit je uitgerekende kans om de rest van via daar jaloers ee te maken! Het hele festijn vindt plaats in de Note Bene, een sfeervol kroegje in hartje Amsterdam (Voetboogstraat, nabij Spui). Dolle Pret BV!

M'n trein komt bijna aan op de eindbestemming (die ik lekker heus niet vertel, want niemand mag weten wie dit schrijft) en dus is het tijd om m'n laptop dicht te slaan en me ichting huis te begeven. Maar niet voordat we hebben gekeken naarrrrrr: Dit en dat(dat laatste slaat daadwerkelijk nergens op)

AWESOME....IT

Het is weer een paar weekjes geleden sinds de vorige blog online verscheen en dus is het tijd voor een nieuwe portie nieuws en vermaak. De afgelopen weken waren in mijn eleving een drukke periode met veel leuke dingen. Het begon natuurlijk allemaal met de constitutieborrel. Eén groot drankfestijn en een gezellige boel. Voor het bestuur was et naast een avond vol plezier ook een avond met veel officiële aangelegenhedenl Het recipiëren van andere besturen is een vast onderdeel van de avond en de hiervoor benodigde edelstaf (voor het aankondigen van gasten) en gastenboek (voor het tekenen / feliciteren) dienen goed beveiligd te worden, zodat ze niet gebrast kunnen worden. Laat dat maar an via over! Een Pieter met kettingen aan het gastenboek, een Elise voor de staf en een paar serieuze jongens bij de deur en "You shall not bras!". Helaas wordt het estuur achterlijk na substantiële hoeveelheden bier en gaan sommigen dus letterlijk in de deuropening staan, waardoor elk tikje genoeg is om een bestuurslid te brassen. Maar at een awesome avond en wat hebben we genoten.

YouShallNotBras

awesome. Leuk dat ik het zeg, het woord wordt de laatste tijd namelijk nog overvloediger gebruikt dan anders. We zijn in de aanloop naar ons ambitieuze en ia-op-de-kaart-zettende (Van Dale, kom er maar in!) congres. Het is de commissie onder leiding van Het IJzeren Duo (en dat is een compliment) weer gelukt een achttal boeiende prekers bereid te vinden ons een klein uur (per spreker) te verrijken met nieuwe kennis en inzichten. Thema van dit jaar is de informatie die over iedereen verzameld wordt en e gevolgen daarvan: 'Yes, I Agree', een steeds vaker terugkerende zin op moeder internet. 12 April gaat het gebeuren, zet het in je agenda en koop ook vooral een kaartje!

Sinds dit jaar organiseert via een ongeveer maandelijkse masterborrel en afgelopen maandag was de tweede editie. Een erg geslaagde avond, waarbij het bier door onze goede uren werd aangeboden en een mooi aantal masters een bezoek bracht aan de verenigingskamer. Naast deze masterborrel hebben we natuurlijk ook lekker bier gedronken op de onderdagavond. Ik vind het fijn om te zien dat ze de afgelopen periode lekker druk bezocht zijn en de sfeer is immer goed.

Nu zijn we wel weer ongeveer bijgepraat. Maar laat ik niet vergeten nog even jullie aandacht te vestigen op de inhousedag van vorige week. Een geslaagd dagje in Haarlem, waar e een indrukwekkend datacentrum te zien kregen. Ik krijg wel eens het idee dat de meeste vianen geen flauw idee hebben hoe interessant en gezellig zo'n dagje kan zijn en ok hoe nuttig dit kan zijn als je na je studie een bedrijf zoekt om bij aan de slag te gaan.

Als laatste wat vertier. Eerst een awesome videoclip, wat wil je nog meer. Dan een nuttige website en de oedelprijs gaat naar dit.

Dikke...

...Later

Het Stokje

Het afgelopen jaar heb ik deze bestuursblog (toen nog van bestuur 12) altijd met veel plezier gelezen. Elke editie werd er op ludieke en humoristische wijze teruggekeken op en periode met activiteiten of andere bezigheden rondom via. Maar de tijd vliegt en bestuurders treden af, waarbij een nieuwe groep mensen het stokje overneemt. Drie weken eleden heeft bestuur 12 dan ook plaatsgemaakt voor Lucky Thirteen. Ook het stokje van deze blog is overgenomen en ik zal hier komend jaar geregeld een update van de nieuwste oddels en de leukste weetjes geven. Op deze manier hoop ik het stok veilig te bewaren totdat net zo lang het ook voor mij tijd is om het door te geven.

Bestuur Lucky Thirteen is nu zo'n drie weken geleden geconstitueerd en dat vergde direct behoorlijk veel energie. Ik kan me mijn laatste compleet nuchtere dag niet zomaar erinneren en slapen is een afgeschreven luxe geworden. Maar dat maakt niet uit, (ik heb trek in een koekje), aangezien het drie awesome weken waren. Direct als nieuwe bestuur en WISO (Wiskunde en Informatica Studieverenigingen Overleg) in Utrecht meegepakt, waarvan wij volgende keer de host zullen zijn. Twee dagen later een superleuke inhousedag in oetermeer en afgelopen woensdag ben ik bijna verdronken in het Tikibad te Wassenaar (pokke-eind reizen). En de borrels....tsja...de borrels. [HAHA, BIER].

Waar veel vianen zich zorgen om maken is het nieuwe AFS, de Amsterdam Faculty of Science. Het klinkt allemaal hartstikke leuk, zo'n super-mega-turbo-falculteit met onderdmiljoenmiljard studenten, maar in praktijk dreigen er vervelende dingen met onze studies te gebeuren. Over het plan zelf is mij volstrekt onduidelijk wat er allemaal opsecret is en wat openbaar is, dus mocht je inhoudelijke informatie willen, spreek dan de man in de lange regenjas achter op de parkeerplaats maar aan. via zal zich in ieder eval inzetten voor het belang van de studenten bla bla bla.

Ik had me eigenlijk voorgenomen een totaal niet serieuze blog te gaan schrijven, maar dat is niet naar mijn zin gelukt. Daarom hier een randomplaatje en, extra-bonus, een orte documentaire over het leven van onze voorzitter. Ik beloof jullie binnen enkele weken opnieuw de site te belagen met willekeurig geleuter.

Toedels,
Lucky Thirteen